Tehnologia care indobitoceste

"Televizorul este cel mai eficient mediu inventat vreodata pentru clonarea constiintei corporatiste. Sa luam in primul rand cateva statistici din Statele Unite pentru a va da seama mai bine despre amploarea si impactul televiziunii. Statistici similare se pot gasi peste tot in lume. In Statele Unite 99,5% din case au televizor si 95% din populatie se uita la televizor in fiecare zi. Intr-o casa obisnuita televizorul merge mai mult de 8 ore pe zi chiar daca nimeni nu se uita la televizor. Telespectatorul adult se uita la televizor mai mult de 4 ore pe zi. Copilul cu varste intre 8 si 13 ani se uita la televizor aproximativ 4 ore pe zi. Copii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani se uita aproape 3 ore pe zi la televizor. Un calcul rapid arata ca un om se uita la televizor aproximativ 10 ani din viata.

In Statele Unite televizorul este principala activitate a oamenilor. A inlocuit viata in comunitate, viata de familie, cultura si natura. De fapt a devenit mediul cu care lumea interactioneaza in fiecare zi. A devenit cultura in sine, nu cultura populara, cea democratica, ci cultura marilor corporatii.

Generatia noastra este prima care traieste prin media, care a inlocuit contactul direct cu oamenii si natura cu versiuni simulate, recreate si editate ale acesteia. Daca ai fi un antropolog din Galaxia Andromeda trimis sa studieze pamantul sunt mari sanse ca raportul tau sa sune in felul urmator: “Oamenii stau noapte de noapte in camere intunecate. Ei se holbeaza la o lumina. Ochii lor nu se misca. Ei nu gandesc. Creierul lor se afla intr-o stare pasiv/receptiva; le-am masurat ca unde ‘alpha’ si imagini nonstop li se scurg in creier, imagini care vin din alt loc decat in cel in care sunt, de la mii de kilometrii distanta. Aceste imagini sunt trimise de un numar foarte mic de oameni si imaginile reprezinta paste de dinti, masini, detergenti si oameni care alearga in costume de baie. Totul arata ca un experiment ciudat de control al mintii.” Si asta este exact ce se intampla si in realitate.

In Statele Unite telespectatorul obisnuit vede aproximativ 23,000 de reclame in fiecare an. Continutul specific al mesajelor poate sa difere, dar intentia este aceeasi, de a ii face pe oameni sa vada viata ca pe un sir nonstop de satisfacere a comoditatii. Cumpara ceva! Fa ceva! Comoditatea este viata! Mesajul este acelasi peste tot.

Chiar si in cele mai izolate locuri din lume: mici insule tropicale, tundrele inghetate din nord, oamenii stau in fata televizorului noapte de noapte si urmaresc “Baywatch”, cel mai popular show din lume. Viata in Texas, California si New York e facuta sa para de parca e ultima si cea mai mare realizare in viata, iar in acelasi timp cultura locala e facuta sa para demodata, fara valoare.

Rezultatul este ca o mana de milionari din New York, Hollywood, Londra si alte cateva locuri din lume, spala creierul intregii populatii a globului cu imagini fantastice, super concentrate, in doze nonstop, spunandu-le sa urasca locul unde traiesc, sa venereze McDonald’s si Coca-Cola si sa creada ca mariile corporatii sunt raspunsul la problemele lor. De ce continuam sa stam in fata televizorului? De ce nu protestam? Viata e mai mult decat vedem noi la televizor. Gandeste-te bine!"

Citind aceste randuri stai si te gandesti garantat ca si tu te innumeri prin toti cei care sunt
dependenti de televizor si mai nou de internet... Ce ne face sa dam la schimb caldura spirituala
a prietenilor sau a celor apropiati pe prezenta unui televizor sau computer? O intrebare la care multi vom raspunde nu stiu sau ne va fi greu sa recunoastem lucru asta spunand ca nu e adevarat... Crudul adevar spune cu totul altceva... sa fie oare din cauza ca muncim prea mult si avem nevoie de timp doar pentru noi?
Intrebari care greu isi gasesc raspunsul sau poate ca nu...lista poate continua, dar va las sa meditati
... oare chiar se merita???

1 comentarii:

Mai exista prieteni?
Sau doar cunostinte?
Care "prietenii" nu sunt legate astazi de trocul de mai demult. Mai exista oameni care sa nu fie rude si sa te ajute neconditionat, intr-un oras in care nu ai nici o ruda aproape, si unde ti-ai intemeiat o familie? Esti tu cu sotul/sotia ta.
Televizorul are si parti pozitive.
Cele negative, ex Stirile de la ora cinci, cine te pune sa le vezi?
La calculator cine lasa copilul de 3 ani sa se joace jocuri violente?
Este o lume creata pentru a demonstra ca se poate trai virtual.
Totul este sa-i stii limitele.
Indobitoceste? Da, dar iti poti alege singur programul.
De ce sa mai citesti o carte daca poti lua rezumatul din librarie pe Cd?
De ce mai mergi la teatru? E plictisitor sa stai pe scaun, mai bine stau in pat si o vad la TV. Ce daca nu sunt aceasi actori?
Cat a ajuns sa fie un bilet? Ne mai permitem? Ajungem acasa de la lucru la ora la care spectacolul e-n toi. Oare de ce? Pentru a putea trai mai bine.

8 noiembrie 2007 la 18:20  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire