Locuinte mai scumpe ca-n Spania...

Citeam zilele astea despre o investitie a unei firme americane intr-un cartier de lux la marginea Ploiesti-ului... Sa inteleg ca puterea de cumparare a prahovenilor este atat de mare, avand in vedere preturile preconizate? Imi este greu sa cred ca pretul acestor case vor fi atat de accesibile... de ce spun lucrul asta? Pai hai sa ne gandim strict la companiile care au venit la Ploiesti pentru a micsora costurile pe care le aveau prin alte parti... Exemple pot fi destule: de la Parcul Industrial creat in ultimii ani, la companii de telefonie fixa si mobila care si-au mutat o parte din departamente la Ploiesti... In niciunul din exemplele de mai sus salariile nu sunt deloc extraordinare, intradevar poate un pic peste media salariala a orasului, dar asta nu cred ca va oferi o putere prea mare de cumparare ploiestenilor...


Se preconizeaza ca o garsoniera de 74 mp va costa 84.000 euro, iar un apartament cu patru camere de 134 mp, va fi cotat la 150.000 euro... Chiar ne vom permite asemenea preturi? Ca sa nu mai adaugam si pretul de 10.000 de euro pentru un loc de parcare... Stau si ma gandesc acum cam ce masina ar trebui sa ai pentru a plati o astfel de suma pentru un loc de parcare... Sau vom ajunge sa avem masini de la 6-7.000 de euro si sa platim 10.000 pe locul de parcare?
Sa spunem ca vor avea succes cu aceste apartamente, insa vilele vor avea intre 192.000-300.000 de euro... Oare chiar se vor vinde toate vilele? Nu stiu de ce totusi cred ca va fi chiar bataie pe aceste vile, dar oare chiar omul care are nevoie de o locuinta va avea acces la o asemenea casa sau tot acei „oameni cinstiti”, care mai au inca vreo doua-trei case? Oare la un salariu mediu de 700 lei in Ploiesti, cati ani ar trebui sa muncesti pentru a plati o astfel de casa?
Un calcul simplu, cu o matematica de clasa a doua, ne-ar arata ca la salariul mediu al orasului ar trebui sa muncesti 34 de ani fara a manca nimic pentru a reusi sa-ti iei o garsoniera... In concluzie pentru o vila nu ne-ar ajunge o viata... In Spania o vila de vis costa in jur de 160.000 de euro si asta pe coasta Mediteranei... Ca si exemple ar fi: o casa de 104 mp situata in Costa Calida are pretul de 159.000 de euro.

 Proprietatea este constructie noua, spatioasa, are 3 dormitoare, 2 bai, 2 debarale si se vinde mobilata. In Los Molinos, regiunea Costa Blanca, o vila nou construita, cu suprafata de 92 mp, costa aproximativ 164.000 de euro. Casa are 3 dormitoare, 2 bai si 2 spatii de depozitare. In apropiere se afla coasta Mar Menor, iar la 15 minute distanta - aeroportul din Marcia.

Si cred ca nu vom putea compara niciodata salariile din Spania cu cele din Ploiesti... poate doar in conditiile in care pana in 2011 cand va fi gata acest cartier rezidential, vom ajunge o suburbie a metropolei Bucuresti... Dar oare vom evolua suficient de rapid, oare nivelul nostru de trait se va ridica vreodata la cel din Spania? Si sa nu exageram ca in 4 ani vom progresa atat... asta chiar ar fi de domeniul ridicolului....


1 comentarii:

Cu tot respectul iti dau dreptate... am modificat si iti multumesc pentru atentionare si timpul acordat...

6 noiembrie 2007 la 21:43  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire