Propria imagine... o moda romaneasca?

Incredibil, dar adevarat romanul se preocupa de sine mai mult decat alte nationalitati. Chiar daca situatia materiala a poporului per general nu este deloc roz, majoritatea oamenilor tin la imaginea pe care si-o creeaza in societate. Credeti sau nu din punctul asta de vedere stam foarte bine fata de multi dintre vecinii nostri... Noi poate nu ne dam seama pentru ca ni se pare normal ceea ce vedem in jurul nostru zi de zi. Dar daca ne gandim un pic la salariul minim pe economie care anul viitor va fi de 450 Ron sau de salariul mediu al tarii care este de 1040 Ron, chiar suntem un popor care sa-si permita sa se imbrace in proportie de 70-80% din reprezentante de marca? Masinile de pe strazi spun si ele foarte multe lucruri despre imaginea Romaniei... Sa fie oare interes fata de propria imagine sau doar snobism? Multi isi fac zeci de rate pe la banci pentru a se imbraca sau pentru a-si cumpara masini cat mai luxoase... Oare chiar avem nevoie de asa ceva? Lucrul asta este cred mai mult la nivel personal si tine poate un pic si de invidia omului fata de ceea ce este in jurul sau... de ce vecinul meu sa fie mai cu mot? De ce el are o masina de 30.000 de euro si eu doar una de 15.000? Romanul nu se gandeste ca totusi trebuie sa mai existe si diferente, nu toti avem aceleasi venituri, nu toti muncim identic... dar romanul nu sta prea mult pe ganduri, ci trece direct la actiune, cautand solutii in acest sens...


Nu vi se pare ciudat ca strainii sunt socati de preocuparea pentru imagine a romanilor luati ca indivizi si ca atunci cand e vorba de grup, comunitate sau natiune, noi, romanii, suntem execrabili si incapabili de o minima cooperare pentru succesul unui proiect? Individualismul excesiv al romanilor face ca primarii, ministrii, parlamentarii, politicenii in general sa fie dezintersati de nevoile comunitatii si preocupati doar de schimbarea frecventa a bordurilor si de umplerea propriilor buzunare cu banii publici. Dar ce e mai ciudat e ca tot individualismul ne face pe noi romanii sa fim incapabili sa intelegem ca viata fiecaruia continua si dincolo de usa apartamentului de bloc sau de propria curte. Un strain care a vizitat Romania a fost surprins de jegul din lift si de pe scara in comparatie cu luxul si curatenia din aprtamentele romanilor. Suntem un popor sau o multime de indivizi care vorbesc aceeasi limba?



Oare suntem narcisisti? Individualismul asta exacerbat spune o poveste de genul: am uitat trecutul, trebuie sa recuperez cat mai repede, sa arat cine sunt inaintea tuturor. In viteza nu ai timp de sedimentari. Pe un astfel de trend valorile nu pot fi corect etichetate si nu se lipesc de individ decat intamplator. Viata intr-o comunitate libera asumat presupune chiar un cumul de valori, o cultura. In viteza schimbarii tinta unor valori in comun pare de neatins. La naiba cu ea. Carpe diem!


0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire