Al dracu Gauss ce dreptate are...

Asta a lu’ Gauss si anume Carl Friedrich Gauss, asta care cica a fost mare astronom, matematician şi fizician german. A făcut descoperiri importante în materie de mecanică celestă, electromagnetism, optică. A dezvoltat teoria numerelor. A pus premisele geometriei hiperbolice noneuclidiene... A avut o teorie care si acum are o foarte buna aplicabilitate asupra resurselor si nu numai... Este vorba de Clopotul lui Gauss, care are aplicabilitate in foarte multe chestii si ne rup managerii capul cu el la evaluarile departamentului..
Ce concluzie am tras eu in seara asta este ca are o foarte buna aplicabilitate in toata evolutia noastra ca si oameni, inclusiv evolutia noastra. Nu stiu daca am chef sau timp sa o luam inca de la inceputurile noastre, dar neaparat as vrea sa ma opresc asupra unui lucru... scoala...
Haideti sa o luam de la inceput ... incetul cu incetul...

Anul 1960 – Învătământul obligatoriu de 4 ani: automat se iveste si o problema care trebuia rezolvata: Un tăran vinde un sac de cartofi cu 50 lei. Costurile de producție se ridică la 40 lei. Calculează profitul.
Anul 1970 – Învătământul obligatoriu de 7 ani: Un tăran vinde un sac de cartofi cu 50 lei. Costurile de productie se ridică la 4 cincimi din pretul de vânzare. La cât se ridică profitul tăranului? Se interzice utilizarea abacului!
Anul 1990 – Învătământul obligatoriu de 10 ani: Un economist agrar vinde o cantitate de solanum tuberosum subteran cu o sumă de bani B. B are mărimea 50. Din elementele B – b, rezultă că b=0. Multimea costurilor de productie P are o mărime cu 10 elemente mai mică decât multimea B. Reprezentati multimea P ca multime–parte a multimii B si hasurati multimea rezultantă R, potrivit următoarei întrebări: cât de mare e profitul? Se interzice utilizarea minicalculatorului.
Anul 1995 – Învătământul liber Waldorf: Desenează un sac de cartofi si cântă în acest timp un cântecel.

Anul 2006 – Învătământul incluziv: Un tăran vinde un sac de cartofi cu 50 RON. Costurile de productie se ridică la 40 RON. Profitul se ridică la 10 RON. Să se sublinieze cuvântul cartofi si să se discute despre el între colegii din medii culturale diferite. Se interzice utilizarea armelor.
Anul 2010 – Învătământul la distanta sau stil messenger: un injiner agronom vinde un sag de gardofi cu 25 euro. gosdurile sund de 5 euro. profidul este de 20 euro. selegdeaza dermenul gardof si maileaza solutia in formad pdf la: clasa_2a@scoala.euroba.
Onul 2015 - Învătământul care nu mai exista: sori, nu mai egzisda gardofi! doar vrenci vraiz la mec donelts ! draiasga brogrezul!


In concluzie nu vi se pare ca plecam de undeva de jos si intr-un ciclu de 100 ani doar s-ar putea sa ajungem cam de unde am plecat? Poate ca lucrurile sunt un pic trase de par, dar cu siguranta primele trei date sunt reale... urmatoarele vor veni cu siguranta, incet-incet...
Am inceput sa citesc tot felul de comentarii, sau lucrari de BAC, ori chiar cereri oficiale, in care “tz”-ul face legea impreuna cu “k” si multe alte astfel de lucruri...
Am invatat cu greu limba romana si tot noi ne-o distrugem... incet, dar sigur... tragic dar adevarat... astia suntem... si uite cum imaginea de mai jos chiar are o aplicabilitate in real:

2 comentarii:

super tare articolul...ai pus punctul pe j :p...
bine ai revenit in blogosfera...asteptam multe articole de la tine :p
toate cele bune!

8 aprilie 2008 la 22:45  

Multumesc pentru articol si ca lupti pentru limba romana vorbita corect si nu numai.Ne indreptam intr-adevar spre decadere si ne-am pierdut deja multe valori, traditii, credinte, principii si ceea ce e mai grav...si mai multe se vor face ratacite.Chiar daca Pruteanu a murit cel putin mai e un aparator, mai mic ce-i drept, al romanilor- prin randul bloggerilor cel putin.


Sabina

16 aprilie 2008 la 13:33  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire